torstai 28. huhtikuuta 2016

Tarja : Aseptiikasta osastollani ollaan tarkkoja. Hanskoja vaihdetaan ja käsidesiä kuluu aivan kuten oppikirjoissa ja oppitunneilla on opetettu. Eristyspotilaiden kanssa työskennellessä noudatetaan pukeutumis ym. ohjeita todella tarkasti.
Osastonhoitaja laatii työvuorolistat . Toiveita vapaapäivistä voi esittää ja niitä toteutetaan mahdollisuuksien mukaan. Suomessa käytössä olevaa autonomista työvuorojen suunnittelua täällä ei tunneta. Työvuorolistoista käydään vähemmän kahvipöytäkeskusteluja kuin meillä kotimaassa. Kaikki tuntuvat olevan tyytyväisiä saamiinsa työvuorolistoihin.Työvuorot tällä osastolla alkavat klo 6.00 . Aamulla on ensin puolen tunnin raportti yövuorolaisilta ja sitte aamutoimet käynnistyvät . 
Vuodepotilaiden aamupesuja varten hoitaja ottaa lämmintä vettä metallivatiin ja vie sen potilaan vuodepöydälle. Mikäli potilaalla on mukanaan omat saippuat , käytetään sitä ja peseminen hoidetaan kankaisilla pesulapuilla. Aseptinen työjärjestys on tärkeää, en ole nähnyt , että vettä olisi vaihdettu pesun aikana. Potilashuoneissa ei ole vuotaiden välissä verhoja kuten meillä, vaan halutessaan kaikki huoneen asukaat voivat seurata mitä kulloinkin tehdään. Tämä kummastutti minua , jäin kaipaamaan intimiteettisuojaa.
Sänkyjen säätämiseen kanssa hapuilen vieläkin, vipuja on aikakin neljässä kohdassa, sähkösänkyjä osastollani ei ole.
Kävelimme kaupungin keskustassa Jaanan kanssa nettikahvila etsimässä, kun huomasimme erään mieshenkilön vilkuttavat meille ilosesti sähkömoponsa ratin takaa. Eihän meitä täällä kukaan tunne ??? Mies olikin osastollani samana päivänä kotiutettu potilas. Vaihdoimme muutaman sanan englannin ja saksankielen sekoituksella ja toivotimme hänelle hyvää jatkoa. Mukavaa , että "ulkomaalaisvahvistus"oli jäänyt hänelle mieleen. Olemme kieltämättä aika erikoisia tapauksia täällä, saksalaisten hoitajien keskuudessa. Maahanmuuttaja hoitajia täällä ei juuri näe. Työyhteisö ei ole yhtä monikulttuurinen kuin Suomessa. Eräs potilas esitteli minut puolisolleen ; tässä on se englantia puhuva hoitajaopiskelija. Nähtävyyksiä Suomesta siis 😄

Toukokuun alussa pääsemme pitämään sairaanhoitajakoulun opiskelijoille esitelmää Suomen koulutusjärjestelmässä, Dilasta, Lahdesta ja Suomesta. Odotamme esiintymistä innolla, nyt jo unettomia öitä asian tiimoilta. 
Vähän säästäkin, oletimme tulevamme keskelle kesään, mutta ihan niin ei käynytkään. Luonto on kyllä vihreää ja kukat kukkivat, mutta ilma on kylmä . Tänään aamulla satoi räntää. Pari kertaa olemme voineet juoda kahvia asuntomme takapihalla, että kesää odotellessa...... 😉😉

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti